© Haruo Mikami

MORRONE HOUSE

Bloco Arquitetos

Brasil, brazil

Bloco Arquitetos

© Haruo Mikami

2017

450

The house was built in a residential neighbourhood close to the Plano Piloto in Brasilia. An existing “pequi” tree (one species of the Brazilian Savannah protected by law) is in the front of the lot. Due to the massive buildings of the neighbours we have decided to prioritize the inner visuals, alternating constructed spaces and empty spaces, increasing the amount of natural light into the house.

 

The first action was to simulate the total built area that is allowed for the construction, following the local regulations. From this point we subtracted parts of the volume creating five main voids.

 

The first one, in front of the house, incorporates the existing “Pequi” tree to the internal garden of the guest room on the ground floor; the second void, in the centre of the building, works as a natural light well that visually links the living room in the ground floor to the corridor of the rooms upstairs; the third void is a roofless extension of one of the bathrooms of the house; the fourth void houses the main entrance of the house and the fifth one wase made to attach part of the swimming pool to the house, creating a partially shaded area for hot days.

RELATED PROJECTS

ARCHSHARING BOOKS

Front cover#1.jpg
Couverture.jpg

HOME          CURRENT COMPETITION         ABOUT US          CONTACT   

ARCHsharing, all rights reserved.