© Johan Jansson

THE 7TH ROOM

Snøhetta

Sweden

Snøhetta

© Johan Jansson

2017

55 sqm

From the architect. In the tall pine forest of Northern Sweden, where the tricolored tree trunks stretch up to the soaring crowns, a new addition to the renowned Treehotel has opened. Hovering ten meters above the ground within the tree canopy, the Snøhetta-designed 7th room provides its guests with a breathtaking view of the Lapland treetops and the Lule River. With focus on the surrounding nature, the design features large windows, a netted terrace suspended above the forest floor, and a tree stretching up through the cabin. The boundaries between indoors and outdoors are blurred, making the cabin part of the forest.

The 7th room experience begins when approaching the cabin from the forest. Nearing the base of the tree, the view of the complete cabin gradually recedes as a sixth façade appears. This façade is the bottom of the cabin, where a 12 x 8-meter surface is covered with a large black and white print of trees reaching up into the sky. A staircase brings guests from the ground and up into the cabin, along with a small lift for transporting luggage.

Twelve columns carry the cabin, reducing the load borne by the trees and its impact on the surrounding forest. This gives a feeling of height and weightlessness, as well as stability. Built as a traditional Nordic cabin, the wooden façade is clad with pine boards. The surface is burnt to create a dark and maintenance free façade. The indoor flooring is made from ash wood, while birch plywood is used for the interior walls. With complementing light, wooden furniture, the interior makes up a blonde Nordic contrast to the dark exterior.

The 55-square meter space is designed to create a place for living. With two bedrooms, a social lounge area, bathroom, and the airy terrace, the cabin accommodates up to five guests. The varying floor heights creates an efficient and playful interior design. The space is laid out on two levels with only 30 cm difference in height. The lounge area is located on the lower floor, while the bedrooms are on the upper level with the beds embedded in the floor.

RELATED PROJECTS

ARCHSHARING BOOKS

Front cover#1.jpg
Couverture.jpg

HOME          CURRENT COMPETITION         ABOUT US          CONTACT  

ARCHsharing, all rights reserved.